Goede outdoor kleding is onontbeerlijk wanneer je een hele dag gaat wandelen of de natuur ingaat. Een hele dag wandelen vereist een goede voorbereiding vooral in de wintermaanden, zoals nadenken over je uitrusting.
Wat is naast outdoor kleding nog meer onmisbaar bij lange wandelingen en wat is er nog meer handig om mee te nemen? We zetten hieronder de belangrijkste items voor je op een rijtje.
Outdoorkleding – kies de juiste schoenen
Een dagje wandelen lukt best op gewone, gemakkelijke schoenen. Loop je vaker of lange afstanden, dan zijn wandelschoenen een betere optie. Goede schoenen ondersteunen je voeten en verkleinen het risico op blaren en blessures. Er zijn allerlei soorten, bedoeld voor verschillende soorten terrein.
Wandelschoenen horen meteen lekker te zitten, maar ze moeten zich nog wel naar je voeten vormen. Meteen aan een wandelvakantie beginnen, is niet verstandig.
Draag ze eerst binnenshuis (vaak kun je ze dan nog terugbrengen als je toch ontevreden bent) en maak daarna wat korte rondjes buiten. Bouw zo je wandelingen steeds verder uit.
Goede wandelsokken – Een goede investering
Speciale wandelsokken lijken misschien overbodig. Toch zijn ze zeker de investering waard. Wandelsokken hebben meestal geen naden. Vaak bestaat een paar niet uit twee precies dezelfde sokken, maar uit een linker- en rechter sok, zodat ze beter op de vorm van je voet aansluiten.
Wandelsokken worden van verschillende materialen gemaakt en deze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. Wol neemt veel vocht op, maar kan eczeem opleveren. Katoen irriteert niet, maar verliest sneller zijn vorm. Sokken van kunstvezels drogen snel en stoten water af. Bovendien zijn er dikke en dunne sokken verkrijgbaar.
Welke sok je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur en op welke schoenen je loopt. Je sokken moeten passen bij je schoenen en andersom. Trek dus je wandelsokken aan als je nieuwe schoenen uitzoekt en probeer wandelsokken uit in je wandelschoenen.
Ademende outdoor kleding
Welke outdoor kleding en winterjas het meest geschikt is, hangt natuurlijk af van het seizoen. Houd het weerbericht goed in de gaten. Over het algemeen is een comfortabele outfit van lichte, ademende stof aan te raden. Zo blijf je warm, maar raak je ook je transpiratievocht kwijt.
Slechts 1 procent van al het transpiratievocht komt onder je oksels vandaan. Toch is het een beruchte plek voor zweet. Dat komt door de slechte ventilatie.
Het vocht verdampt minder snel dan op de rest van het lichaam. Hierdoor lijkt het alsof je alleen onder je oksels zweet. Wel zitten er onder je oksels ook de meeste zweetklieren. Net als bij de meeste ski-jacks zie je bij de betere outdoor kleding dan ook ventilatieopeningen onder de oksels.
Draag bij voorkeur meerdere dunne laagjes. Dat isoleert beter dan één dikke jas. En je kunt nog eens een laagje uitdoen als het warmer is dan je had verwacht.
Niet vergeten een EHBO-setje
Een complete EHBO-doos meeslepen is wat onpraktisch en overdreven bij een dagje wandelen. Een paar eerste hulpmiddelen kunnen wel van pas komen. Bijvoorbeeld een tekentang, (blaren)pleisters, desinfecterend middel, sporttape, een insecten werend product en pijnstillers. Bij outdoorwinkels zijn lichtgewicht EHBO-kitjes verkrijgbaar. Vergeet ook je zonnebrandcrème niet.
Zorg voor voldoende proviand
Uitdrogen en een gebrek aan energie voorkom je door zelf proviand mee te nemen. Water is het allerbelangrijkst. Op een dag drink je al gauw anderhalve liter, bij warm weer een stuk meer.
Het is onmogelijk om een algemeen advies te geven over de hoeveelheid vocht die je tot je moet nemen. De een heeft aan twee liter genoeg, de ander moet wel tien liter drinken om zijn vochtbalans op peil te houden. Als je jezelf voor en na een wandeling weegt, weet je of je genoeg gedronken hebt. Ben je een kilogram lichter? Dan heb je 1 liter te weinig gedronken.
Wandelen kost energie. Begin daarom met een goed ontbijt. Stop naast een lunchpakket ook wat tussendoortjes in je rugzak, zodat je regelmatig iets kunt eten.
Kies een goede rugzak
Je hebt het minst last van je bagage als je deze op je rug draagt. Zoek een rugzak die lekker zit en verstelbaar is. Sjouw je graag veel mee of heb je snel schouderklachten, dan is een rugzak met een heupgordel fijn.
Dan draag je een deel van het gewicht op je heupen in plaats van alleen op de schouders. Veel leveranciers van outdoor kleding hebben ook een uitgebreid aanbod in rugzakken.
Handige tips – tijdens je wandelingen
In Nederland zul je niet snel verdwalen. Veel paden zijn duidelijk gemarkeerd en je bent zo weer in de bewoonde wereld. Toch is het wel nuttig om een routebeschrijving, topografische kaart of wandelkaart bij je te hebben, zeker als je een bepaalde route wilt volgen. En eventueel een gps-ontvanger of kompas.
Waar kun je verder nog aan denken? Een verrekijker, fototoestel, je telefoon, wat kleingeld, een extra paar sokken als je last hebt van zweetvoeten, lippenbalsem, thermoskan met thee, reserve-veters, pen en papier, klein isolerend matje om op te zitten. Test vooraf wel even of je rugzak nog licht genoeg is.